Rapport: de basis van al je gesprekken - The Pink Elephant
15652
post-template-default,single,single-post,postid-15652,single-format-standard,bridge-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

De basis van al je gesprekken

De basis van al je gesprekken: rapport - The Pink Elephant

De basis van al je gesprekken

Het is vakjargon voor coaches, maar eigenlijk is het voor iedereen die goede gesprekken wil voeren essentieel. Als je het niet hebt, loopt je gesprek op niets uit. Als het er is, kunnen er mooie dingen gebeuren. We hebben het over rapport!

“Rapport (spreek uit als rapoór): verstandhouding, overeenkomst, gemeenschap, wederzijds verband, gelijkenis.”

Deze betekenissen zijn met een vrij simpele online zoekopdracht te vinden. Wij vertalen het woord als volgt: rapport is het zodanig afstemmen op de ander dat je als het ware op dezelfde golflengte terecht komt. Je maakt verbinding. Je zou kunnen zeggen dat je met rapport de stekker in het stopcontact van een gesprek steekt. Zonder dat gaat er niets aan.

Is het zo simpel?

Eigenlijk wel. Je doet het heel vaak automatisch en je kunt het zien als anderen in rapport zijn met elkaar. Mensen lijken dan een klik te hebben en het gesprek verloopt moeiteloos. Je bent in de meeste gesprekken redelijk in rapport en merkt pas dat het er was op het moment dat je uit rapport bent geraakt. Wanneer je gaat coachen, vraagt dat net iets meer van jouw vaardigheid om rapport tot stand te brengen. Om daar effectief in te kunnen zijn, moet je goed worden in het creëren van rapport omdat het de kans vergroot dat je een positief effect hebt op jouw gesprekspartner en deze daardoor geactiveerd wordt.

Waar rapport nog meer werkt

Het is trouwens niet alleen handig in coachende gesprekken. Rapport werkt in alle situaties waarin je verbinding maakt met anderen. Denk bijvoorbeeld aan spreken voor een groep, lesgeven, leiding geven, gesprekken met werknemers of collega’s. je zou kunnen zeggen dat rapport de basis is van elk sociaal contact. Rapport is de sleutel. Het maakt je misschien niet meteen minder onzeker of zenuwachtig maar het stelt je in staat om contact te maken en af te stemmen.

Hoe ziet het eruit

Wanneer je twee mensen die onbewust rapport maken observeert, zal je een aantal dingen opvallen:

  • Ze gebruiken dezelfde woorden
  • Hun spreekstijl is hetzelfde
  • Ze bewegen op eenzelfde manier en tempo
  • Ze zitten vrijwel hetzelfde, misschien gespiegeld aan elkaar
  • Hun gezichtsuitdrukkingen matchen

Misschien zie je zelfs dat ze hetzelfde ademhalingsritme hebben.

Met sommige mensen heb je van nature een klik doordat je een goede match bent voor elkaar. Dat zit in de punten die hierboven genoemd staan en in een aantal andere zaken. Waarschijnlijk heb je een overeenkomst met hen in waarden, normen of overtuigingen. Het kan ook zijn dat jullie een overeenkomst hebben in het dagelijks leven, bijvoorbeeld kinderen, een bepaald beroep, alleenstaande ouder of een hobby.

In gesprekken en voor groepen kun je rapport bewust inzetten, ook al heb je niet direct veel overeenkomsten met degene(n) waar je contact mee maakt. Je stemt je af op de ander en past als het ware jouw stijl aan op die van hem met de intentie om informatie over te dragen en iemand positief te beïnvloeden.

Zo doe je het

Begin met het observeren van de mensen om je heen. Kijk hoe ze bewegen, wat er gebeurt als ze specifieke emoties ervaren, welke woorden ze gebruiken, luister naar de toon van hun stem. Let op overeenkomsten tussen woorden en gebaren, zie welke gezichtsuitdrukkingen ze hebben. Je kunt niet grondig genoeg zijn, neem alle informatie in je op. Oefen met spiegelen. Als je het subtiel genoeg doet, heeft niemand dat door. Neem (wederom subtiel) dezelfde lichaamshouding aan als je gesprekspartner. Gebruik dezelfde woorden (over de magie daarvan lees je hier) en kijk weer wat er gebeurt. Ik voorspel dat mensen ontspannen en je nog meer vertellen.

Wil je deze techniek en andere coachingsvaardigheden ook onder de knie krijgen? Bekijk hier het opleidingsaanbod van Coachmeesters.

Geen reactie's

Geef een reactie