Gesprekken luchtig beginnen - Coachmeesters
15667
post-template-default,single,single-post,postid-15667,single-format-standard,bridge-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

Luchtige gesprekken

Doucement: waarom je gesprekken minder serieus moet beginnen - The Pink Elephant

Luchtige gesprekken

Er hoeft niet meteen een grote vraag op tafel te komen, liever niet zelfs. Vaak genoeg kom je juist via de kleine dingen bij een groot thema voor iemand. Je zou simpel kunnen beginnen met vragen als:

  • Hoe werd je wakker vandaag?
  • Hoe was je ochtend?
  • Wat heb je dit weekend gedaan?

Ik beloof je dat je ergens iets raakt waar jullie in het gesprek mee verder kunnen, als je goed doorvraagt en op de emotie-woorden let.

Doucement

Starten door meteen te vragen naar “het probleem” maakt een gesprek zwaar en mogelijk te spannend waardoor iemand sneller in weerstand terecht komt. Vergelijk het met een deur intrappen. Neem liever een omweggetje, vertraag je tempo een beetje, bekijk de omgeving. Pak het rustig aan. De zaken die iemand op een dieper niveau bezighouden, worden ook zichtbaar in hoe iemand uit bed stapt, naar zijn werk gaat, hoe hij autorijdt, enz. Plus…als het hoog zit, brengen de meeste mensen het uit zichzelf naar voren.

Aanwezigheid

We hebben niet geleerd om echt naar elkaar te luisteren en onze aandacht beschikbaar te stellen voor een ander. We zijn gewend om vooral horizontale vragen te stellen. Mede daardoor zijn er veel mensen die zich niet gehoord of gezien voelen. Om te voelen dat we bestaan, hebben we een getuige nodig. Iets wordt pas echt wanneer je het uitspreekt in bijzijn van een ander.

Daarin ligt de grote kracht van een coachend gesprek. Door de ander te horen en zien, door vragen te stellen en er met je aandacht volledig te zijn, geef je de ander de getuige die hij nodig heeft om zichzelf weer te voelen. Om zichzelf te horen praten en daardoor geraakt te worden. Dan pas wordt alles wat in zijn hoofd en lijf zat, echt.

Alleen wanneer jij een sfeer van vertrouwen en veiligheid weet te creëren, zal iemand zichzelf openstellen. Dat doe je o.a. door niet meteen op het hoofdprobleem te duiken, ook al denk je het snel te zien. Begin met iets alledaags. Vraag naar een feestje waar hij van plan was naartoe te gaan. Heb het over de voetbalwedstrijd. Maak een grapje. Zoiets zet de deur al op een kier en het is een stap dichterbij rapport.

Zelf onder de knie krijgen? Lees hier meer over de training of neem contact op voor meer informatie hallo@coachmeesters.nl

Geen reactie's

Geef een reactie