Emotie-woorden: wat zijn het en hoe herken je ze? - Coachmeesters
15665
post-template-default,single,single-post,postid-15665,single-format-standard,bridge-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

Emotie-woorden, wat zijn het?

De magische emotie-woorden in een coachgesprek - The Pink Elephant

Emotie-woorden, wat zijn het?

Hoe vat je het beste samen, waar vraag je op door? Waar zit de kern van het verhaal? Ondertussen hoor je niet meer wat er gezegd wordt want je bent aan het nadenken over je volgende vraag.

Herkenbaar?

Goed luisteren lijkt misschien magie maar het is eigenlijk een kwestie van de juiste handvatten. Eén van die handvatten is doorslaggevend in coach gesprekken. Als je dít eenmaal doorhebt, maak je grote sprongen in je vaardigheid om een coachend gesprek te voeren. En in deze blog verklappen we ‘m gewoon: het zijn de emotie-woorden.

Hans en Grietje

Er zijn momenten in een gesprek die als het ware oplichten om jou de weg te wijzen. Ze zijn als broodkruimels die iemand achterlaat om aan te geven waar het om gaat, meestal zonder dat ze het zelf doorhebben. Terug naar huis, net als Hans en Grietje. Deze woorden markeren de kern van het verhaal en als het ware die weg naar huis. Omdat jouw gesprekspartner zelf niet doorheeft dat hij deze woorden gebruikt, is het nog belangrijker dat jij ze benoemt. Maar hoe weet je welke het zijn?

Woorden zijn meer dan alleen klanken en letters. Aan een uitgesproken woord kleeft een lading, er zit een emotie achter. Als je hier aandacht aan besteed in gesprekken, merk je dat sommige woorden anders op je overkomen of anders voelen dan de rest. Ze lijken misschien zelfs zwaarder te wegen, of juist lichter. De klemtoon is anders, sommige worden harder of zachter uitgesproken en ze hebben zichtbaar effect op degene die ze uitspreekt. De gezichtsuitdrukking verandert en er verandert iets in de houding of beweging van het lichaam. Dat kan subtiel zijn maar het is er. Dit zijn de “hete” woorden, of ook wel de emotie-woorden.

Het is belangrijk dat je ze vindt. Ze maken je samenvatting compleet en dragen bij aan rapport. Herhaal deze woorden letterlijk, verander ze niet want dan ben je je rapport absoluut kwijt. De emotie achter deze woorden heeft erkenning nodig voordat je verder kunt in het gesprek, dus sta er even bij stil.

Oefening baart kunst

Het vergt oefening om emotie-woorden te herkennen. Luister met alles wat je hebt, observeer je gesprekspartner goed en neem alle veranderingen waar. Oefen met een vriend of collega. Dat is leuk om te doen en leert jullie beide weer iets meer over je eigen taalgebruik en communicatiestijl. Laat hem of haar vertellen en geef daarna terug wat je gehoord en gezien hebt. Vertel welke emotie-woorden jij gehoord hebt en check of het klopt.

Ontdekken hoe het werkt en er beter in worden? Bekijk het aanbod van Coachmeesters.

Geen reactie's

Geef een reactie