ONLINE WERKEN EN COMMUNICATIE - Coachmeesters
16252
post-template-default,single,single-post,postid-16252,single-format-standard,bridge-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

ONLINE WERKEN EN COMMUNICATIE

Meesterlijke communicatie bij Coachmeesters

ONLINE WERKEN EN COMMUNICATIE

Online werken is here to stay. Niet meer alleen voor de online coaches en snelle business owners maar nu ook voor docenten, leerkrachten, consulenten, ondernemers, reguliere coaches, alternatief genezers…het is slechts een kleine greep uit de beroepen die nu te maken krijgen met de grote omslag naar online werken en thuis werken.

Velen van hen ervaren die omslag als moeilijk omdat het lijkt alsof de communicatie en het contact beperkt wordt door het beeldscherm wat ertussen zit. Met name de dienstverlenende mensen missen het echte contact, de lichaamstaal en de connectie.

Wij denken dat het beeldscherm geen obstakel hoeft te zijn. Je hebt alleen even wat creativiteit nodig om het authentieke contact in een nieuwe setting voor elkaar te krijgen. We delen onze inzichten en tips graag met je zodat je ook lekker aan het werk kan. Dan kun jij weer gaan doen waar je goed in bent.

JIJ EERST

Begin bij jezelf. Als je gefixeerd bent op dat beeldscherm en baalt dat het zo moet, denk je misschien dat je harder je best moet doen. Daarmee verlies je onnodig je gronding en je energie.

Voordat je online gaat, zet je je voeten plat op de grond. Sluit je ogen. Adem diep in door je neus en uit door je mond. Voel heel bewust hoe je erbij zit. Doe een grondingsoefening als je daar behoefte aan hebt.

BEN EEN MENSCH

Je zit daar om een les te geven, een sessie of om een gesprek te voeren. Er zit een beeldscherm tussen.

Maar aan de andere kant van dat scherm zit een mens, net als altijd. Voordat je overgaat op de inhoud en het doel, maak even contact. Wees ook nu gewoon jezelf.

 • Zet een muziekje aan terwijl iedereen binnenkomt.
 • Rek je lekker uit en nodig de ander uit om mee te doen.
 • Vraag hoe het met iedereen is.
 • Doe aan koetjes en kalfjes.
 • Vraag naar hun ervaring van de dag/avond/vorige les/het nieuws/het thuiswerken.
 • Of ze lekker zitten, of dat ze misschien even willen staan.
 • Vraag wanneer ze een korte pauze willen houden en leg dat tijdstip vast.
 • Kader de online meeting (tijd, doel, resultaat, vragen, etc.)

Als iedereen er dan bij is met zijn aandacht, begin je pas met de inhoud.

KOM DICHTBIJ

Activeer je groep door (open) vragen te stellen. Eis aanwezigheid en meedenken. In een live groep spreek je mensen individueel aan. Je gaat met iemand in gesprek en door te luisteren, leren de anderen ook. Dit werkt online hetzelfde. Naast een eventuele presentatie, quiz of video moet jij aanwezig en zichtbaar zijn. Dichtbij komen zonder dat je er fysiek bent.

Wat we nu gaan zeggen, komt misschien een beetje vreemd over. Maar er zijn mensen die online aura’s lezen en van een afstand energetisch werk doen. Als dat mogelijk is…kan jij absoluut meetings, lessen en gesprekken online doen. Don’t worry, jouw energie komt ook over via een beeldscherm.

STA OP

Normaal gesproken zie je iemand volledig van hoofd tot voeten. Met online werken via een beeldscherm is dat totaal anders. Van de meeste mensen zie je alleen de bovenste helft en sommigen zie je helemaal niet omdat ze geen camera hebben of die uit hebben staan. Vind jij het fijn om de hele mens te zien? Vraag er gewoon om. Zet de eerste stap, laat jezelf zien door even op te staan en nodig de ander ertoe uit. In een groep kan dit grappige momenten opleveren doordat joggingbroeken en pyjama’s zichtbaar worden.

SHOW JE SCHOENEN

We zitten allemaal in dezelfde situatie. Het is voor die ander net zo vreemd, onwezenlijk of vervelend als het voor jou is dat het contact nu online moet plaatsvinden. Hier geldt de algemene regel in communicatie: benoem het.

Daarmee bedoelen we niet dat jij je hart uit moet storten over hoe ellendig je het vindt, daar heeft niemand iets aan. Bedenk eens wat er veranderd is en doe daar iets mee.

Eén voorbeeld: je ziet elkaars schoenen nooit meer. Creëer een mooie kans om ze te showen! Zoiets werkt door op een aantal vlakken:

 • Je maakt het contact menselijk
 • Je doet iets anders, dat zorgt ervoor dat je de aandacht pakt
 • Je toont interesse in de ander
 • Je brengt een nieuw gesprek op gang

En vergeet niet dat er waarschijnlijk ook gelachen wordt.

GOEDE VRAAG

Stel jezelf de juiste vragen.

Als je het persoonlijke contact met elke klant, leerling of student mist; hoe kun je dit alsnog realiseren? We geven je graag wat voorbeelden.

Laat hen een simpele voorbereidende opdracht maken, mail ieder individueel en persoonlijk, bel hen kort even op om te checken hoe het met ze is, vertel dat je er voor ze bent. Stuur een kaartje. Sommige mensen zitten in quarantaine, sommigen hebben het zwaarder door alle maatregelen. Ondersteun hen met wat extra contact.

Weet je niet hoe je het aan moet pakken en twijfel je of online werken echt werkt? Vraag jezelf af dan hoe anderen het doen. Overleg met collega’s. Onderzoek hoe de bekendere coaches het doen. Kijk naar Tony Robbins en zijn UPW evenement. Kijk naar Tibor en zijn Buitengewoon Leiderschap evenement. Waar een wil is, is een weg.

We begrijpen dat zij beschikken over geld, experts en techniek. Maar als je iets verder kijkt dan zie je waar het echt om draait: zij vragen zichzelf af hoe ze onder deze nieuwe omstandigheden dezelfde, zo niet meer kwaliteit kunnen bieden aan hun klant. En vervolgens vinden ze een manier om precies dat te doen.

SHINE, BABY

Dit is het moment waarop je kunt shinen. Voelt misschien niet zo maar het is wel degelijk het geval. Waarom? De mensen waar jij mee of voor werkt, hebben jou nu keihard nodig.

Wat ga je doen om hen nu te bereiken, te ondersteunen en er voor hen te zijn? We hopen dat deze blog je geïnspireerd heeft en je minstens één nieuw idee opgeleverd heeft. We horen graag van je! E-mail ons: hallo@coachmeesters.nl

Geen reactie's

Geef een reactie